пʼятниця, 25 грудня 2015 р.

У природі, можливо, знайдено безсмертний живий організм

Вчені підозрюють, що відомий прісноводний поліп гідра не старіє і, за певних умов, може жити вічно.
Результати вивчення життя гідри були днями опубліковані в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences фахівцями з коледжу Помони, розташованого в Каліфорнії. За словами дослідників, схоже на те, що прісноводний поліп, на відміну від усіх інших багатоклітинних видів, не старіє і може жити вічно.
«У своїх дослідженнях я намагався довести, що гідра якраз старіє. І помилився двічі», – зазначив біолог Деніел Мартінез.
Гідри являють собою прісноводних сидячих кишковопорожнинних з класу гідроїдних. Зовні вони нагадують невеликі тюбики з відростками, що стирчать на всі боки. Максимальна довжина їх тіла становить 10 мм, а харчуються вони ще більш дрібними прісноводними. Раніше гідра вже була відома своєю видатною здатністю до регенерації, оскільки більшість її клітин – це стовбурові клітини, готові ділитися нескінченно. Таким чином, гідра постійно «оновлює» своє тіло. Примітно, що у людей такі клітини «вічного життя» теж присутні, але тільки в перші дні ембріонального розвитку.
У 1998 році Мартінез з колегами опублікували підсумки спостереження за гідрами, зазначивши, що не знайшли ніяких ознак старіння об’єктів спостереження протягом чотирьох років(вони визначаються шляхом співвідношенням рівня смертності та народжуваності). Об’єктами нового дослідження стали 2 тис. 256 осіб гідри, поміщені в ізольовані умови. На цей раз ознак старіння не було відзначено протягом 8 років. Показники смертності весь цей час були незмінними: одна особина на 167 гідр на рік, причому від віку гідр це не залежало. Настільки ж стабільними були показники народжуваності.
«Я впевнений, що при створенні певних умов окремо взята гідра може жити вічно», – заявив Деніел Мартінез. За словами біолога, в природі безсмертю гідр заважають хвороби, хижаки і забруднення води.”

1 коментар: